Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική & η Αλιεία εκτός Ευρωπαικής Ένωσης

Published on 7 April 2025 at 12:05

Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική & οι Διεθνείς σχέσεις στον τομέα της αλιείας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) διαδραματίζει βασικό ρόλο όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της αλιείας.

Η εξωτερική διάσταση της κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑλΠ) παρέχει ένα πλαίσιο για τις δραστηριότητες των σκαφών της ΕΕ που αλιεύουν εκτός των υδάτων της Ένωσης.

Το πλαίσιο αυτό στηρίζει τη δέσμευση της ΕΕ σε πολυμερείς συμφωνίες για την αλιεία στην ανοικτή θάλασσα στο πλαίσιο ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ (ΠΟΔΑ), καθώς και σε ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΣ με ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ για την αλιεία στα ύδατά τους.

Νομική βάση Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), άρθρα 3-4, 38-44, 218 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 της 11 Δεκεμβρίου 2013 σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (βασικός κανονισμός)

Η εξωτερική διάσταση της ΚΑλΠ θεσπίζει ένα νομικό πλαίσιο για τη δραστηριότητα των ευρωπαϊκών αλιευτικών σκαφών πέραν των υδάτων της ΕΕ και διαρθρώνεται γύρω από μια σειρά στόχων που καθορίζονται ειδικά από τον βασικό κανονισμό της ΚΑλΠ (άρθρο 28)

Αλιεία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης:

23-01-2025

Η εξωτερική διάσταση της κοινής αλιευτικής πολιτικής της ΕΕ παρέχει ένα πλαίσιο για τις δραστηριότητες των σκαφών της ΕΕ που αλιεύουν πέρα από τα ευρωπαϊκά ύδατα και διαρθρώνεται γύρω από δύο τύπους διευθετήσεων:

Πολυμερείς συμφωνίες για την αλιεία στην ανοιχτή θάλασσα...

Διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες για αλιεία σε περιοχές υπό τη δικαιοδοσία τους...

Αυτή η ανάλυση εξετάζει τις κύριες πτυχές της εξωτερικής διάστασης και την εξέλιξή της με την πάροδο του χρόνου.

Η περιοχή αλιείας της Μεσογείου:

Ενημέρωση 12-11-2024

Η Μεσόγειος Θάλασσα μπορεί να υπερηφανεύεται για μια ιδιαίτερα υψηλή βιολογική ποικιλότητα, που περιλαμβάνει περισσότερα από 500 είδη ψαριών, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά στην περιοχή.

Ωστόσο, αρκετοί παράγοντες έχουν συμβάλει στη διατάραξη των θαλάσσιων οικοτόπων, με συνέπειες για τους ζωντανούς οργανισμούς και, ως εκ τούτου, για την αλιεία της περιοχής.

Η ρύπανση από χερσαίες και θαλάσσιες πηγές, η κλιματική αλλαγή, τα χωροκατακτητικά είδη, η υπερεκμετάλλευση και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός είναι μεταξύ των βασικών προκλήσεων.

Τα παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη μικρής κλίμακας αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του στόλου της ΕΕ στη Μεσόγειο και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της απασχόλησης στον κλάδο.

Ο κλάδος στο σύνολό του κινδυνεύει να χάσει την οικονομική και πολιτιστική του σημασία, δεδομένου ότι τα σκάφη, τα αλιεύματα, η απασχόληση και τα κέρδη μειώνονται εδώ και χρόνια.

Δεδομένου του μεγάλου αριθμού χωρών που συνορεύουν με τη Μεσόγειο, ρυθμίζεται από πολυάριθμους οργανισμούς και συμφωνίες σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης των συμφερόντων των διαφόρων χωρών και τομέων.

Η παρουσία πολυάριθμων πρωτοβουλιών σε επίπεδο ΕΕ και διεθνούς επιπέδου υποδηλώνει υψηλό επίπεδο ευαισθητοποίησης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος.

Ενώ οι προσπάθειες για τη διατήρηση της εκμετάλλευσης των ιχθυαποθεμάτων σε βιώσιμο επίπεδο έχουν δείξει αποτελέσματα για ορισμένα είδη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την επείγουσα ανάγκη για πρόσθετη δράση.

Μέτρα κατά των χωρών που επιτρέπουν ΤΗΝ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΛΙΕΙΑ Ενημέρωση 03-04-2025

Η συνεργασία μεταξύ των χωρών για τη διαχείριση των κοινών ιχθυαποθεμάτων αποτελεί διεθνή υποχρέωση.

Αυτή είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση για την ΕΕ, η οποία μοιράζεται πολλά από τα ιχθυαποθέματα που εκμεταλλεύεται με τρίτες χώρες.

Εάν μια τρίτη χώρα δεν συνεργαστεί για τη διαχείριση ενός κοινού αποθέματος και αποφασίσει μονομερώς για τις αλιευτικές της δυνατότητες, υπάρχει κίνδυνος υπεραλίευσης.

Η ΕΕ ενέκρινε τον κανονισμό 1026/2012 για τη λήψη μέτρων κατά τρίτων χωρών που δεν συνεργάζονται στη διαχείριση των κοινών ιχθυαποθεμάτων.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2024, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για την τροποποίηση του παρόντος κανονισμού.

Στόχος είναι να διευκρινιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες μια χώρα θεωρείται ότι δεν συνεργάζεται, καθώς και η διαδικασία πριν και μετά τη δράση της ΕΕ.

Ο επικαιροποιημένος κανονισμός θα δώσει στην ΕΕ ένα ισχυρότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση των μη βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών.

[Θεματολογικά δελτία για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

Σύνταξη κειμένου

Βακάλης Νικόλας (Αναλυτής Αλιευτικών Δεδομένων)