Ιστορία συνοπτικά.
Η ιδέα μιας κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑλΠ) διατυπώθηκε για πρώτη φορά στη Συνθήκη της Ρώμης. Αρχικά συνδεδεμένη με την κοινή αγροτική πολιτική Κ.Α.Π. η οποία εξελίχθηκε σταδιακά σε Ανεξάρτητη Πολιτική, Κ.ΑλΠ.
Το 1983 Δημιουργήθηκε η Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ) κ΄για πρώτη φορά έχουμε ένα σημείο αναφοράς για τον αλιευτικό τομέα... με πρωταρχικό στόχο την προστασία των αποθεμάτων κ΄την έγκριση κατάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων που αποσκοπούν στην Βιωσιμότητα της Αλιείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 12 κρατών μελών τότε.
Στόχος ήταν η ΚΑλΠ να αναδιαρθρώνεται ανα ΔΕΚΑΕΤΙΑ Το 2002 υπήρξε μεγάλη ανάγκη Μεταρρύθμισης της ΚΑλΠ ώστε να να εναρμονιστεί με τις μεγάλες αλλαγές ενόψη της υπεραλίευσης, ειδικά απο την βιομηχανική Αλιεία κ΄με προοπτική ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.
Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ είναι αρμόδια να μεριμνά για την αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων της ΚΑΛΠ από τα κράτη... κ΄έχει την δικαιοδοσία στον ελέγχο της αλιευτικής δραστηριότητας που θα ασκούν τα κράτη-μέλη κ
ανά ΤΡΙΕΤΙΑ πρέπει να συντάσσεται έκθεση αξιολόγησης για την εφαρμογή των κανόνων της ΚΑλΠ από τα κράτη της ΕΕ για όλους τους κοινοτικούς τύπους αλιείας.
Το 2013 το Συμβούλιο κ' το Κοινοβούλιο κατέληξαν σε μια συμφωνία σχετικά με τη νέα ΚΑλΠ για τη μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων αλιείας.
Το 2015 κ' 2020 είχαμε δυο αποτυχημένες προσπάθειες ''διορθωτικών αλλαγών'' υπέρχει μεγάλη ανάγκη να ''φύγουμε'' απο το κάθε 10χρόνια.
ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ κ' το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της Ε.Ε.
Το Ευρωκοινοβούλιο με τους Ευρωβουλευτές των 27 κρατών & Το Συμβούλιο της Ε.Ε. που αποτελείται από εκπροσώπους των κυβερνήσεων των 27 κρατών…
ΠΡΕΠΕΙ σαν δυο ξεχωριστές ‘’ομάδες’’ να έρθουν σε συμφωνία για την ΚΑλΠ.
Οι εκπρόσωποι των 27 κυβερνήσεων στο συμβούλιο της Ε.Ε. αποφασίζουν (υπο την πίεση των πιό ισχυρών?) να εγκρίνουν τους κανόνες, των αλιευτικών δραστηριοτήτων, μιας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.
Αν καταλήξει σε συμφωνία(αν) θα δοθεί οδηγία στα 27 κράτη μέλη, τα οποία θα πρέπει να νομοθετήσουν το καθένα ξεχωριστά.
ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ επικυρώθηκε το 2023 απο το Συμβούλιο της ΕΕ, για μια νέα ΚΑλΠ έτσι έχουμε το ανώτατο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συμβούλιο Ε.Ε.) που ενέκρινε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναθεώρηση του συστήματος ελέγχου αλιείας για βιώσιμη εκμετάλλευση των αποθεμάτων,
ΜΕ ΝΕΑ Κοινή Αλιευτική Πολιτική.
Τα νέα μέτρα του κανονισμού ψηφίστηκαν απο την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 17 Οκτωβρίου με 438 ψήφους υπέρ, 146 κατά κ' 40 αποχές.
Το Συμβούλιο της Ε.Ε.ενέκρινε τη συμφωνία στις 13 Νοεμβρίου. Η πράξη υπογράφηκε στις 22 Νοεμβρίου 2023.
Στη συνέχεια αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αποτελεί τον υπηρεσικό μηχανισμό, που πρέπει να παρακολουθεί, να αξιολογεί κ΄διασφαλίζει τον τρόπο με τον οποίο τα Κράτη Μέλη εφαρμόζουν τους κανόνες…
Βακάλης Νικόλας (Αναλυτής Αλιευτικών Δεδομένων & ΚΑλΠ)